uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND DECEMBER 2013

BBC MARCONI Type AXBT

 

 

De BBC type A was het Engelse antwoord op de Amerikaanse RCA 44 A ; een microfoon met een superieure kwaliteit, uit 1933, maar onbetaalbaar voor de BBC, vanwege zijn prijs van £ 130 (nu zo'n £ 6700) . De BBC ontwikkelde, samen met het bedrijf van Radiopionier Marconi, de Type A microfoon, die vervolgens werd vervaardigd door Marconi, voor een prijs van slechts £ 9 (nu £ 450), in 1934. De werking van de type A was gebaseerd op de RCA 44 A, die op zijn beurt weer afgeleid was van een ontwerp van Siemens & Halske in Duitsland.

Het werd de belangrijkste microfoon voor radio uitzendingen in de BBC studio's, gedurende meer dan dertig jaar.
Het ontwerp werd een BBC icoon. Hoewel het uiterlijk hetzelfde bleef, werd door de jaren heen de microfoon verder verbeterd (net als de RCA 44); eerst als type AX , met een dunner (gevoeliger) bandje, daarna de AXB die beter afgeschermd was tegen elektronische storingen en tenslotte als AXBT, met een hogere output (de T staat voor Ticonal, een sterker soort magnetisch materiaal), waarmee in 1944 de laatste verbetering werd gerealiseerd. De AXBT werd gemaakt tot 1959.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden voor alle uitzendingen van Radio Oranje deze microfoons gebruikt. Het beeld van Koningin Wilhelmina gezeten voor deze microfoon kent bijna elke Nederlander. De AXB op de foto hiernaast komt uit 'Bush House', in Londen, de locatie van waaruit de BBC vanaf 1940 alle radiouitzendingen naar Europa verzorgde, dus mogelijk heeft Wilhelmina door deze microfoon de Nederlandse bevolking moed ingesproken.

In 1953 produceerde de BBC een opvolger, de kleinere PGD, deze was weer te duur. Daardoor werd besloten tot de productie van de cosmetisch anders en goedkopere PGS, door Standard Telephone and Cables, als type STC 4038. Dit bedrijf bleef de microfoon maken terwijl de BBC in de Sixties overging op het gebruik van AKG microfoons. In 1972 stopte STC met microfoonproductie. Als Coles 4038, wordt deze microfoon nog steeds verkocht. Hij blijft zeer geliefd in opname studio's overal ter wereld en wordt beschouwd als een van de beste ooit gemaakt.

we 630